TURNO SMUČANJE

Za razliko od alpskega smučanja se pri turnem smučanju uporabljajo smuči za vzpenjanje in spuščanje. Oprema je zato prilagojena hoji s smučmi navzgor in smučarskim spustom po neurejenih pobočjih. 

Turne smuči so lažje od alpskih, kar pa ne vpliva na vodljivost smuči v mehkih vrstah snega, nekoliko pa oteži smučanje na poledenelih pobočjih. Zelo izrazit stranski lok ni zaželen, saj povzroča težave med prečenem trdih pobočij. Pri vzponu morajo za hojo na smučeh omogočati dvigovanje petnega dela turnosmučarskega čevlja, pri spustu pa se morajo vezi čim bolj približati funkcionalnostim alpskih varnostnih vezi.
Tudi vezi za truno smuko so precej lažje od alpskih in niso primerne za redno smučanje na urejenih smučiščih. Vse sodobne turne vezi imajo (večstopenjske) podstavke za peto, t.i. podpetnike oziroma pručke, katerih vloga je, da olajšajo vzpon na smučeh. Turnim vezem so dodani varnostni jermeni. Priročnejša in varnejša je uporaba zavore, ki je pri večini modelov na voljo kot dodatna oprema. Pri vzponu na trši snežni podlagi si lahko pomagamo s srenači, kovinskimi nastavki oz derezami za smuči, ki z zobmi preprečujejo bočni zdrs smuči v trdem snegu.
Kot dodatna oprema so na voljo tudi turnosmučarske kože ali t.i. psi (sintetične samolepilne kože), ki jih nalepimo na drsno ploskev smuči. Kože imajo nazaj usmerjene dlačice, ki preprečujejo vzvratno zdrsavanje smuči in omogočajo poteg smuči naprej. Po vzponu jih odlepimo in shranimo za naslednjo uporabo.

V naši spletni trgovini lahko kupite turne smuči, vezi, zavore, srenače, kože ter varnostne trakove. Za palice pa nam pošljite povpraševanje

View as Grid List
Razvrsti po
Prikaži produktov na stran

Turne vezi Fritschi Diamir Scout 11 z zavorami

Turne vezi, s katerimi je vzpon udoben ter spust zanesljiv, ne glede na teren in vrsto snega. Zelo enostavno rokovanje tudi v najtežjih pogojih. Zaradi doseganja varnostnih norm alpskih vezi, jih brez težav lahko uporabljamo tudi na urejenih smučiščih. Možnost avtomatskih zavor in srenačev.

Vključno z avtomatskimi zavorami širine 90 mm.
€369,99 €299,99